lørdag 12. oktober 2013

2013 - sesongevalueringen

OPPturer og NEDturer, personlige rekorder og personlige nederlag. Pulsslag, sykdom, melkesyre, realiserte mål, og målsettinger som aldri ble nådd. 2013-sesongen rusler inn i historiebøkene, mens alle minnene flagrer over hukommelsens landevei. Kun en ting gjenstår: tiden for selvransakelse - hva gikk bra og hva var dårlig. SESONGEVALUERINGEN 2013.

(forventer ikke at dette er superspennende for bloggens 2-3 faste lesere, men synes det er greit å sette ord på tankene for min egen del, spesielt siden dette var første året med nytt treningsopplegg)

Hovedmålsettingen i 2013 var topp 10 i klassen i Birken-trippelen.

Plasseringene fra tidligere år:



Resultat: IKKE OPPNÅDD.

Mye viktigere enn det å være hobby-mosjonist, det er rollene som pappa og lekekamerat, kjæreste og ektemann. Så når det passet best for familien og reisefølget (fam Skogen) at årets sydentur ble lagt til uken da Birken-løpet ble arrangert, ja da var valget såre enkelt. Vi storkoste oss i Middelhavssol og ofret ikke 21 km på sti og traktorveier i Lillehammer-området en eneste tanke. 

Ingen vits å spekulere, men jeg gjør det likevel, bare for å se om en topp 10 plassering er noe å jakte på ved senere anledninger.

Birken-rennet:     03.25.40
Birken-rittet:       03.08.28

Hvis jeg hadde løpt på samme tid som i 2012 (samme løype) = 1.27.39, så hadde totaltiden min blitt: 08.01.47.

Her er resultatlista for klasse M30:



Den teoretiske tiden min hadde holdt til en 8. plass i klassen.
Målsettingen VAR innen rekkevidde. Så selv om jeg føler det er stagnasjon preget over mosjonist-tilværelsen min mange ganger, så er det fortsatt mulig å forbedre seg. Motiverende å vite!

SKI-sesongen var en OPPtur!

Evalueringen ble gjort tidligere i år og kan leses ved å klikke på linken under:



SYKKEL-sesongen ble en NEDtur.

Og irriterende nok så klarer jeg liksom ikke å sette fingeren på hvorfor. Mulig at jeg hadde store forventninger til meg selv etter at rittene i 2012 gikk så bra. Det var nok det. Jeg trodde at jeg var bedre enn det jeg var og fikk svi for det når melkesyra piplet i lårene uten at farta var høy nok.

Treningsmålene:


  • 370 mil på sykkel (inkl rulla) før Birken. Resultatet ble 452 mil, godt fordelt mellom MTB, racer og vinter-trening på rulla. Til/fra jobb-sykling gir mange "gratis" kilometer i løpet av sesongen.
  • Ny treningspers Tryvann. Her har jeg ikke vært i nærheten desverre. Føler meg ikke så komfortabel på racern som jeg gjør på terrengsykkelen. Årets beste tid ble 18.01 mot treningspers fra 2012 på 17.34. 
  • Ny pers Wyller. Dette er en beinhard grusklatring. 2,6 km med 8,4% i snitt. Her ble egen målsetting slått kraftig. Fjorårets bestetid på 11.00 ble overgått ved alle 4 tester og den nye bestetiden min 10.07 holder til en 3.plass på Strava. Sinnsykt sterke navn på den topp 10-lista: Tom Larsen har deltatt i OL i terrengsykkel (1996), CF Hagen vant årets NorgesCup, Arne Post har gått world cup i langrenn og vunnet Birken-trippelen 4 ganger, Kristian Oftedal nylig kåret til Oslos klatrekonge.Så den plasseringen er jeg stolt over. Så lenge det varer.

  • Ny pers Bjørnholt. Dette målet ble også realisert. Ett av de mest brukte mtb-segmentene på Strava i Oslo med nesten 1300 registrerte personer. 7,3 km med 200 høydemeter. Slag stigning med innslag av bratte kneiker. Fjorårets pers på 16.34 ble i år senket til 16.03 og ligger dermed på 3.plass på Strava. Persen ble satt på en økt med Tom Immerstein og på dette segmentet er det en stor fordel å være to. Dette forklarer mye av fremgangen, men godt fornøyd likevel.

Deltok i 3 ritt:

Bedrifts-NM landevei. Satt med tetgruppa inn, rundt 10 stykker, men har ingenting å gjøre i en spurt. Dessverre født uten ett eneste raskt gen. Så ble 7-8 plass.

Helte-rittet. Referat under.



Birken-rittet. Blogg-innlegg under.



Hovedmålsettingen for sykkel-sesongen var Birken-rittet under den magiske 3 timer barrieren.

Når fasiten viser 3.08 (en tilbakegang fra 3.04 i fjor) så er det bare å konkludere med at jeg ikke var i nærheten. Depper ikke av den grunn. Her er det bare å brette opp ermene, klikke skoene ned i pedalene og revansjere seg ovenfor seg selv i 2014.




LØPE-sesongen har gått både OPP og NED.

Bærer preg av stagnasjon, en tendens som har vært der de siste par årene. Føler selv jeg har økt kapasiteten, men får veldig ofte løp ødelagt av hold og mageproblemer, hvertfall på de korte distansene. Men har langt fra gitt opp og drømmer om å senke persen på 10 km. 

Treningsmålene:

  • Pers på Bygdøyrunden. Det klarte jeg allerede i november ("min sesong" går fra oktober til september). 33.37 var en strålende tid for meg og snittfarta er den samme som jeg har på 10 km gateløp pers, til tross for at testrunden er småkupert og går på grus og delvis sti.
  • Alsgaard-økt 3.15 min/km. Litt om type økt først. På tredemølle, så foregår i vinterhalvåret. Mølla på 1% stigning for å simulere flatt ute. 1 km drag på valgt fart. 1,5 min pause mellom dragene. Prøve å klare 10 x 1 km på den valgte farta. Når man klarer det setter man opp farta med 0,5 km/t på neste økt. Jeg startet på 17,5 km/t (3.25 min/km) og klarte ila vinteren følgende nivåer: 17,5 - 18 - 18,5 - 19. Prøvde meg et par ganger på 20 km/t og klarte 7 drag på den beste økta. Herlig treningsform med store krav til det fysiske og til viljestyrken.
Konkurransene:

Hytteplanmila. Katastrofe-dårlig. Hadde mål om pers, et håp som varte i 2-3 km. Da knøt det seg helt i magen og derfra og inn ble det gange. Ikke et stolt øyeblikk når jeg passerte målstreken på 47 minutter!!

Nyttårsløpet. Kjempebra. 33.28, pers med 10 sekunder eller noe sånt. Holdt til 10.plass totalt og klasseseier. 3.35 min/km, så dette er nok det beste gateløpet jeg har gjort på denne typen distanse.

Sentrumsløpet. Bra. Egentlig Merethe som skulle løpe, men sykdom ga DNS. Da ble det min tur istedet. Oppvarmingen var barneløpet sammen med Tobias. Startet 10 km'ern kontrollert og fikk en god opplevelse med negativ splitt. Sluttiden på 33.56 var 3 sekunder bak 10 km persen min.



Fornebuløpet. Dårlig. Åpnet alt for hardt og fikk svi etter 4 km. Magen igjen. Lærer aldri at jeg løpet klart best når jeg åpner kontrollert og heller setter opp farten etterhvert. Mage-utfordringene skyldes nok at jeg legger ut i et tempo jeg ikke er god nok for. 36.54 holdt til 32.plass av de 472 i herreklassen.

Kolsåstoppen Opp. Bra. Uformellt arrangement satt i stand av en løpegruppe i Bærum. Jogget til start, melkesyrefest til toppen, og jogg hjem. Topp økt og kun 1,5 time borte fra heimen en tirsdag kveld. Ble nr 2 av 49 deltakere.

Oslo Maraton.

Hovedmålsettingen for løpe-sesongen var å bryte drømmemålet om helmaraton < 3 timer.

Og jammen gikk det ikke veien også. Akkurat den historien kan leses her: 


TRIATLON-debuten var ett av sesongens høydepunkt

Treningsmålene - Triatlon:

  • 30.000 meter svømming. Ante ikke hva jeg gikk til. Svømming = nær-drukning-opplevelse for meg tidligere. Første turen i bassenget på Hundsund en kveld i oktober 2012: klarte 25 meter før gispingen etter luft ble for stor. Deretter gikk det bare en vei (kunne jo ikke bli verre). Svømming var gøyere enn jeg trodde som treningsform, og det, kombinert med et grunnleggene crawl-kurs, gjorde at jeg etterhvert kunne svømme lengre distanser uten pauser. Ble tilslutt 51.000 meter før konkurransen i Haugesund, hvorav ca 41' i basseng og 10' open water. 
  • 10 stk overgangsøkter. Ble bare 4-5 stykker, men stresset ikke med dette da jeg syntes overgangen fra sykkel til løp gikk bedre enn forventet. 
Konkurransene:

Bogstad Treningstri. Var med på en duatlon og en triatlon, sistnevnte med katastrofal svømming, nær drukning og 90 grader feil-vei-navigasjon. Desidert sist opp av vannet av de ca 20 som deltok. God trening.

Airport Triatlon. God opplevelse. Over all forventning på svømmingen med god navigering og flere bak meg enn foran når tilbake på stranden.

Haugesund IronMan 70.3.

Hovedmålsettingen var Haugesund 70.3 < 5 timer.

Klarte det! Stolt øyeblikk når jeg passerte målstreken på 4.39. En herlig opplevelse som ble enda bedre når kompisene Stian T og Stian V også leverte knallgode prestasjoner.

Les fortellingen fra Haugesund her.

Oppsummeringen av målsettingene blir dermed som følger:
SKI: yes, klarte det. Solid fremgang siden 2012.
SYKKEL: nei, ikke i nærheten på rittene, men gode takter på testdrag på trening.
LØP: yes, sub-3 drømmen på helmaraton gikk i oppfyllelse. 
TRIATLON: yes, klarte målsettingen og ble tri-frelst i samme slengen.

Terningskast for sesongen:


Så, kjære 2013, før du forsvinner inn i arkivet må jeg gi deg noen avsluttende ord: opp- og nedturer. Stagnasjon på løp, tilbakegang på sykkel og ingen trippelresultater, mange faktorer som gjør at man kunne gravd seg ned som strutsen. 
Heldigvis måles ikke mosjonisttilværelsen min på de dårlige resultatene. 
Det er andre minner, andre opplevelser, andre treningsøkter, andre konkurranser som gjør at dette er en herlig hobby.
Følelsen av spikerfeste på en sen skitur i februar med trikkeskinner som geleider meg innover i Marka. 
Følelsen av å suse forbi trafikkkorken ut av Oslo når den planlagte rolige løpeturen hjem fra jobb utvikler seg til en kamp om pallplass på Strava-segmenter. 
Barneløpet under Sentrumsløpet eller Fornebuløpet når Tobias spurter og oser av glede over startnummer på brystet. 

Sånne opplevelser, kombinert med resultatene man er stolte over å ha oppnådd (Triatlon-debuten, sub-3 på Oslo Maraton og topp-10 på Helterennet), gjør at også 2014 blir et år kledd i treningstøy for han halvgamle karen med grått hår, kalvete knær og manglende teknikk. 

Vi sees i løypa!








7 kommentarer:

  1. Imponerende! Lykke til med 014

    SvarSlett
  2. Hei, Marius.

    Din blogg er for tiden med på runners.no, en oversikt over mange løpebloggere i Norge. Det kommer en ny versjon av denne siden (ligger for tiden ute under runners.no/20 ). Om du har lyst til å være med her, kunne du tenke deg å opprette en etikett / merkelapp på alle kommende løpsrelaterte innlegg med navn "runnersno"? Hvis du gjør det, så kan du styre hvilke innlegg som blir tatt med på runners.no, ved at du legger til kategorien "runnersno" eller ei.

    Mvh.
    Frode Klevstul

    SvarSlett
  3. Hei Frode,

    Synes siden din er kjempebra og gleder meg til å se neste versjon.

    Jeg synes alle blogginnleggene mine bør komme på runners.no siden de alle sammen omhandler løping i en eller annen form, men hvis du likevel mener at det er hensiktmessig å opprette etiketter/merkelapper, så kan jeg prøve å få til det?

    Blir det slik fremover at alle innlegg uten etikett IKKE kommer med?

    Marius

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Marius. Hyggelig å høre.

      Du kan smygtitte på neste versjon her: runners.no/20

      Til tross for at alle dine innlegg er aktuelle hadde det vært fint med en merkelapp. En grunn er at jeg kanskje utvider med andre aktiviteter. Så da kan du velge merkelapper og poste innlegg til enten ski, sykkel, løping, eller alle.

      Om etikett ikke tas med så blir ikke innlegget med over til runners.no, det stemmer. Men om du glemmer, så kan du slenge på etikett i etterkant, og innlegget plukkess opp neste gang runners.no leter etter innhold fra din side. Dette skjer for tiden en gang i kvarteret.

      Frode.

      Slett
  4. Om du legger til "runnersno" på dette innlegget her også, og gir beskjed, så skal jeg starte importen av din blogg. Takker!

    Frode.

    SvarSlett
  5. Frode, har du noen enkel oppskrift på hvordan man legger til etiketter? Spørsmålet kommer fra en veldig lite IT-kyndig hobby-blogger.

    /Marius

    SvarSlett
  6. Hei igjen, Marius. Jeg har laget en oversikt over fremgangsmåte her:
    http://bit.ly/runnersno

    Se spesielt denne:
    https://support.google.com/blogger/answer/44498?hl=no

    Hilsen Frode.

    SvarSlett